I LOVE YOU? Ketahui sebutan dalam 126 Bahasa

I LOVE YOU? Ketahui sebutan dalam 126 Bahasa

Ditulis oleh: Staff

Topik: Tips Bahagia

Berbahasa dalam mengucapkan ” I love You”

Sebutan “i love you” bagi setiap pasangan yang bercinta baik kekasih atau pasangan suami isteri perlu disirami selalu. Ungkapkan kata – kata i love you perlu dilakukan selalu bagi mengingati detik-detik indah bersama meskinpun telah lama berlalu ataupun sudah terasa lapuk dengan susana itu. Kadang-kadang perasaan itu bertukar menjadi jemu dengan pengulangan ucapan i love you. Jemu adalah berkaitan dengan kebosanan atau pengulangan yang berturut-turut. Namun kata – kata i love you perlu sentiasa diucapkan selalu walaupun ia membosankan. Bagi mengatasi masalah kejemuan dalam mengucapkan kata-kata i love you, anda boleh alihkan maksud “i love you” kepada bahasa-bahasa lain yang mungkin pasangan anda tidak pernah dengar.i love you animated

Apabila anda menyebutkan kata i love you melalui bahasa lain satu perubahan akan berlaku pada bunyi bahasa itu sendiri tetapi maksud dan mesej tetap di bawa iaitu “i love you” a.k.a “aku cinta kepadamu“. Mungkin pasangan anda akan tertanya-tanya disebalik maksud perkataan dan sebutan itu dan menjadi misteri buatnya. Apabila pasangan anda menemui maksud sebenarnya, barulah ia tahu akan maksud anda, dan akan merasakan ianya berlainan dari yang lama walaupun niat dan maksud anda tetap sama, iaitu menyatakan perasaan cinta anda padanya. Ketahuilah ia akan dapat merubah susana itu apabila anda berusaha untuk menyatakan “i love you” kepada pasangan anda dengan penuh kreativiti.

Berikut adalah maksud “i love you” dari lebih 100 bahasa:

  1. English - I love you
  2. Afrikaans - Ek het jou lief
  3. Albanian - Te dua
  4. Arabic - Ana behibak (to male)
  5. Arabic - Ana behibek (to female)
  6. Armenian - Yes kez sirumem
  7. Bambara - M’bi fe
  8. Bengali - Ami tomake bhalobashi (pronounced: Amee toe-ma-kee bhalo-bashee)
  9. Belarusian - Ya tabe kahayu
  10. Bisaya - Nahigugma ako kanimo
  11. Bulgarian - Obicham te
  12. Cambodian - Soro lahn nhee ah
  13. Catalan - T’estimo
  14. Cherokee - Tsi ge yu i
  15. Cheyenne - Ne mohotatse
  16. Chichewa - Ndimakukonda
  17. Chinese - 我爱你 ( Wo Ai nie)
  18. Cantonese - Ngo oiy ney a
  19. Mandarin - Wo ai ni
  20. Comanche - U kamakutu nu(pronounced oo—-ka-ma-koo-too—–nu) — Thx Tony
  21. Corsican - Ti tengu caru (to male)
  22. Cree - Kisakihitin
  23. Creol - Mi aime jou
  24. Croatian - Volim te
  25. Czech - Miluji te
  26. Danish - Jeg Elsker Dig
  27. Dutch - Ik hou van jou
  28. Elvish - Amin mela lle (from The Lord of The Rings, by J.R.R. Tolkien)
  29. Esperanto - Mi amas vin
  30. Estonian - Ma armastan sind
  31. Ethiopian - Afgreki’
  32. Faroese - Eg elski teg
  33. Farsi - Doset daram
  34. Filipino - Mahal kita
  35. Finnish - Mina rakastan sinua
  36. French - Je t’aime, Je t’adore
  37. Frisian - Ik hald fan dy
  38. Gaelic - Ta gra agam ort
  39. Georgian - Mikvarhar
  40. German - Ich liebe dich
  41. Greek - S’agapo
  42. Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
  43. Hiligaynon - Palangga ko ikaw
  44. Hawaiian - Aloha Au Ia`oe
  45. Hebrew - To female – “ani ohev otach” (said by male) “ohevet Otach” (said by female) - To male – “ani ohev otcha” (said by male) “Ohevet ot’cha” (said by female)
  46. Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw
  47. Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
  48. Hmong - Kuv hlub koj
  49. Hopi - Nu’ umi unangwa’ta
  50. Hungarian - Szeretlek
  51. Icelandic - Eg elska tig
  52. Ilonggo - Palangga ko ikaw
  53. Indonesian - Saya cinta padamu
  54. Inuit - Negligevapse
  55. Irish - Taim i’ ngra leat
  56. Italian - Ti amo
  57. Japanese - Aishiteru or Anata ga daisuki desu
  58. Kannada - Naanu ninna preetisuttene
  59. Kapampangan - Kaluguran daka
  60. Kiswahili - Nakupenda
  61. Konkani - Tu magel moga cho
  62. Korean - Sarang Heyo or Nanun tangshinul sarang hamnida
  63. Latin - Te amo
  64. Latvian - Es tevi miilu
  65. Lebanese - Bahibak
  66. Lithuanian - Tave myliu
  67. Luxembourgeois - Ech hun dech gaer
  68. Macedonian - Te Sakam
  69. Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
  70. Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
  71. Maltese - Inhobbok
  72. Marathi - Me tula prem karto
  73. Mohawk - Kanbhik
  74. Moroccan - Ana moajaba bik
  75. Nahuatl - Ni mits neki
  76. Navaho - Ayor anosh’ni
  77. Ndebele - Niyakutanda
  78. Norwegian Bokmaal – Jeg elsker deg
  79. Nyonrsk - Eg elskar deg
  80. Pandacan - Syota na kita!!
  81. Pangasinan - Inaru Taka
  82. Papiamento - Mi ta stimabo
  83. Persian - Doo-set daaram
  84. Pig Latin - Iay ovlay ouyay
  85. Polish - Kocham Ciebie
  86. Portuguese - Eu te amo
  87. Romanian - Te iubesc
  88. Russian - Ya tebya liubliu
  89. Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
  90. Serbian - Volim te
  91. Setswana - Ke a go rata
  92. Sign Language - ,\,,/ (represents position of fingers when signing ‘I Love You’)
  93. Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
  94. Sioux - Techihhila
  95. Slovak - Lu`bim ta
  96. Slovenian - Ljubim te
  97. Spanish - Te quiero / Te amo
  98. Swahili - Ninapenda wewe
  99. Swedish - Jag alskar dig
  100. Swiss-German - Ich lieb Di
  101. Surinam - Mi lobi joe
  102. Tagalog - Mahal kita
  103. Taiwanese - Wa ga ei li
  104. Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
  105. Tamil - Nan unnai kathalikaraen
  106. Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
  107. Thai - ผมรักคุณ To female – Phom rak khun / To male – Chan rak khun Informal – Rak te
  108. Tunisian - Ha eh bak
  109. Turkish - Seni Seviyorum
  110. Ukrainian - Ya tebe kahayu
  111. Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
  112. Vietnamese -tôi yêu bạn - To female – Anh ye^u em / To male – Em ye^u anh
  113. Welsh - ‘Rwy’n dy garu di
  114. Yiddish - Ikh hob dikh
  115. Yoruba - Mo ni fe
  116. Zazi - Ezhele hezdege
  117. Zuni - Tom ho’ ichema
Bunyi-bunyi dalam pelbagai bahasa ini begitu unik. Berusahalah untuk mencubanya dan pasti anda akan rasa keunikannya. :)

“Kata-kata i love you dalam pelbagai bahasa”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments Untuk artikel ini Kami sudi mendengar luahan anda.

  1. KEISHA HALIANA says:

    Wah,sume bhasanya romantik bah.Hmmmmm……nak 1 bleh?

  2. SITI says:

    WAH,MACAM-MACAM ADA

Tinggalkan KomenInilah peluang anda untuk berkongsi!